U M A R | U Z A I R

dan kisah-kisah dari kerlingan matanya

Bila Aku Start Membebel (13)

Wednesday, June 03, 2009 by , under

Ini sudah petang dan aku sebetulnya sedang enak2 berada di atas katil. Bersenang-senang dengan bimbit, bermain2 msg dengan buah hati. Tapi aku jadi tak nyenyak bila teringatkan tentang Akhil Hayy yang belakangan ini jadi topik utama seantero Malaya.

Suka sekali waktu melihat jawapan2 dia dalam paper pagi hari ni. Ayatnya bagus dan keterbukaan dia selesaikan masalah sangat gentle. Aku gembira lihat Akhil Hayy muncul memberi penerangan tentang hubungan dia dan isteri. Salah atau tidak, itu seharusnya menjadi hak mutlak peribadi mereka.

Aku melihat wartawan2 hiburan especially, bodoh juga mereka sebab terlalu menuduh yang bukan2 pada Akhil. Wartawan2 sini kebanyakannya lebih suka menyusn ayat dengan perkataan yang tak tahu hukum. Menurut aku, tak kiralah masalah peribadinya bagaimana, dia kan seorang pendakwah yang serasa aku sangat indah. Kenapa mesti memburukkan orang sebagus dia? Kenapa wartawan2 sekarang bebal & suka cakap2 merapu pada manusia2 semahal ini?

Wartawan2 sekarang harus belajar tentang apa itu erti menjaga perhubungan antara seseorang manusia dengan manusia yang lain. Wartawan2 sekarang harus sedar betapa buruk mendedahkan keburukan tentang orang lain yang lebih2 lagi orang itu seorang penyampai kebaikan untuk semua. Aku menyampah baca ayat2 wartawan hiburan sekarang;

"Nama sahaja pendakwah tetapi masalah rumah tangga tak tahu diurus dengan betul"

This is among a line daru banyak line yang ada dalam paper dari wartawan hiburan. Bullshit ar korang can say that to this people. Pendakwah juga manusia, theyve right in their lives. We never ever can judge em hanya semata masalah rumah tangga. Lagipun apa salahnya Akhil berjatuh cinta dengan Waheeda? Bukan dia berscandal dengan Anuar Zain ataupun Awal Asyaari. Kan adek2.. LOL

Padahal aku rasa wartawan harus tanya kenapa si isteri sanggup buka pekong dengan hebahkan tentang masalah ini pada umum. Menurut aku juga, kalau dah pun namanya isteri, no matter wat, u must stay there & wait for ur husbnd come hume & jaga nama baiknya. Itu baru dipanggil isteri. Try 2 solve tha probs in better way. Dan kalau katanya, "Jalan terakhir hanyalah dengan media". Arhh! please la. Isteri yang berbudi, pada aku; bukan saja perlu menutup aurat seayu mungkin, tapi lebih dari tu. Ini yang kebanyakan dari kita dah lupa.

Aku pun pelik dengan tindakan wanita2 sekarang, selebriti ke, isteri selebriti ke, cantik ke tidak ke, bodoh pandai ke, kalau tentang rumah tangga, kalau sudah tak tahu menyelesaikan, terus ke media. Apakebende media nak buat? Lebih2 media hiburan yang rata2 wartawan new comersnya agak terkebelakang dari segi pemikiran. Bebal tak reti nak cari cerita bermutu, satu hal. Bahasa pun bebal ya ampun..

They never can solve tha probs la woman!



| edit post

13 Reply to "Bila Aku Start Membebel"

Duke Luce Dell'amore on June 3, 2009 at 4:58 PM

agree!
100% agree ngan ape yg u ckap..

i yg baca paper pun naik hangen..bkn pd ustaz tu,tp pd wartawan dan wanita yg cuba menagih simpati dgn cara yg salah tu..

 

Anonymous on June 3, 2009 at 8:25 PM

taste kat akil hay ker? defend nampak hahah - dari women yg bebal Joyah Jongos

 

zikery hassan on June 3, 2009 at 9:17 PM

totally agree with u.
kebanyakan reporter kat malaysia skrg ini sekadar membesarkan cerita.

dan msyrkt malaysia skrg ini pun dah pandai tok menjaja cerita mereka pada umum. priceless sgt

 

poligami? on June 4, 2009 at 1:56 PM

jap2 soal reporter bodoh or wtsoever yg xde kene mengena tu aku tak kesah.

but then kene piki gk akhil hayy kn pendakwah, bkn nk kata pendakwah itu malaikat..

iya dia jugak seorang manusia and thats tha point, so what kalau dia buat silap? just because dia pendakwah xkan boleh buat silap? hal rumahtangga pulak kn.. none of our business

dan begitu jugak dengan bini dia, bini bkn malaikat boleh duduk rumah dengar dan baca berita bodoh2 dan statement demi statement, mmg kemunculan dia mengeruhkan keadaan.

tp letaklah diri mung di kasut dia.. adakah kita akan diam dan tunggu dirumah,

lalu bila dah tak boleh buat apa, laki pon dah tak tau nak buat apa sebab xdpt sign nk kawen laen. kuarlah tv dan menyemak kepala mata org2 yg xpeduli mcm aku dan mungkin engkau.

and ade gambar kalau xsilap, bagi aku gambar xboleh buktikan apa2 sebab gambar tu mungkin lain dr yg kita pikir, tp apapun menyakitkan bukan?

so dalam kes ni sama2 busuk sama2 bacin, xpayahla nak menaikkan sesiapa, baik bini atau suami, dua2 ada salah.

and satu lagi stop guna ayat manusia semahal dia, jgn taksub dengan org yg pandai agama, sbb pandai tak semestinya benar2 beragama. chiau.

 

arep on June 4, 2009 at 4:25 PM

agree with u.. kalau isteri baik. x akan buka aib or pekung di MEDIA yang sedia maklum "taiklembu"

btw.. kita ni umat manusia biasa n bukan maksum macam nabi. even pendakwah pun manusia kan... LAME lah repoter2 tuh

 

Anonymous on June 5, 2009 at 11:50 AM

"and satu lagi stop guna ayat manusia semahal dia, jgn taksub dengan org yg pandai agama, sbb pandai tak semestinya benar2 beragama. chiau"

astaghfirullah hal azim.. bukan soal taksub atau x. die seorang penyampai ilmu la.. penyebar ilmu Islam untuk semua. boddoo si poligami ni.. siyes bangang.

 

Anonymous on June 5, 2009 at 11:51 AM

ni mesti x pernah tgk astro oasis si poligami ni. pasal tu bole ckp mcm tu. simbah api asid kat muka2 orng mcm ni.

 

poligami on June 5, 2009 at 11:06 PM

alahai, dah tau penyebar ilmu islam pandai2la jaga diri, org lain pun poligami jugak, takde macam dia kan..

contoh terbaik, saleh yaakob, poligami jugak, bini marah jugak, kawen tiga lagi, tak ada sampai kecoh macam ni.

kalau dah suka kahwinla, bini tak setuju boleh guna mahkamah, kata pandai agama apsal tak guna hukum syarak?

hah, gini ka yang mahal sangat2?

 

b-boy on June 10, 2009 at 9:14 AM

panassssss!!!!

 

RocKin_dEviL on June 11, 2009 at 3:20 AM

hahaha...
for me i bet that akhil hayy such a gentle person 2 ans his own problem..


yeahh..sume org hadapi masalah..
sume org x lari dari buat silap..

but i think as a woman yg kawen ngn org yg mmpunyai ilmu agama yg tinggi mcm mamat 2..
ensem plak..populer..penyanyi..
susah gak nak jage name baik keluarga..

minah 2 da jalankn tanggung jawab as a good wife spanjang gossip ni bjalan..
then the end of the day..
spe x tahan kn?

ak rase bini die lg byk menderita..
sape yg mulekan sume ni?
sape yg mintak kawin lain even b4 dis punye la sangkal segala..
sape yg tibe2 jarang balik rumah n elak dari jwb call n bls msg isteri..?
(alasan nk tenangkn diri n berfikir panjang)

if he got enough brain he never start it..
im so sorry bout his wife..
such a great burden she carry on b4..~
wallahualam..~

 

future phenomenon on June 11, 2009 at 6:23 PM

salam...tumpang lalu..siapa minat konspirasi, sejarah nusantara yg hilang atau perbincangan sufi, boleh la ke www.nusanaga.blogspot.com

selain tu boleh eratkan tali persaudaraan...nilah zamannya untuk bangkitkan sesuatu...

wassalam

 

Anonymous on June 23, 2009 at 10:46 AM

wanita kena mempertahankan hak lorr..

 

Happy+Empty Soul on June 25, 2009 at 1:54 PM

hmm u rite..
but not at all..
50-50

mostly wartawan mmg suka menyedapkan cerita..
nobody can change them..
they hv been created 2 be that way..
tp aku pun x setuju la..
wartawan sepatutnya ada akal budi n moral..
wartawan hiburan slalunya xda moral..
no sense..

itulah risiko klu jd celebrity
u hv 2 face it..